Thursday, January 21, 2010

Ayat Mutasyabihat ayat; 57&122 Surah an-Nisa'.

. Thursday, January 21, 2010
2 comments

AYAT-1:

والذين ءامنوا وعملوا الـصـالحات سَـنُدخِلـُهم جَناتٍ تجرى مِن تحتها
الأنـهار خـالدين فيها أبدا لـَهم فيها أزواج مطهرة ونـُدْخِلهُمْ ظـِلاظليلا

57
. "Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, Kami akan masukkan mereka ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. mereka beroleh dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang suci bersih, serta Kami masukkan mereka ke tempat yang teduh yang sentiasa dinaungi".
AYAT- 2:
والذين ءامنوا وعملوا الـصـالحات سَـنُدخِلـُهم جَناتٍ تجرى مِن تحتها
الأنـهار خـالدين فيها أبدا لـَهم فيها وَعْد اللهِ حَـقـّـًا ومَن أصدق مِن اللهِ قِيلا

122. "Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, Kami akan masukkan mereka ke dalam syurga Yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya, sebagai janji Allah yang benar dan siapakah yang lebih benar perkataannya daripada Allah?".

Sekali baca kedua2 ayat ini macam sama je. Ceritanya pun hampir sama. Tapi setelah diperhatikan, hm..kedua-dua ayat tersebut mempunyai maksud yang terendiri. Jadi ia blh jga kita klaskan sebagai ( التكرار ). Teringat pula masa thn 2, ‘Tikror’ merupakan salah satu madah kuliyyah kami di Klyh Quran. Sebagai tanda hormat kami pada guru, kami sebutkan namanya; Dr. Hamdi Sultan Hasan Ahmad dlm kitab muhadarohnya ( أسلوب التكرار فى القرءان الكريم ودلالته وأسراره ). Semoga Allah swt memeliharanya, amin…

Mungkin bg seseorang penghataz al-Quran, pastinya kekadang kita sendiri keliru bilamana sampai ayat-ayat mcm ini. Jadi bagaimana kita hendak membezakan dan menentukan kedudukan kedua2 ayat ini? Secara umumnya, mari kita perhatikan point2 ini;
 • Kedua2 ayat ini terletak dalam surah an-Nisa’. Dalam juz ke-5.
 • Kedua2 ayat ini juga menceritakan balasan2 kenikmatan kpd orang2 Mukmin yang beramal Soleh.Yang mana mereka tetap kekal di dalam syurga. Iaitu dengan firmanNya; ( خالدين فيها أبدا ).
 • AYAT -1; (ayat ke-57) berada di Maqro’ ke-2, iaitu ayat terakhir Maqro’ ini. Ayat selepasnya adalah awal Maqro’, iaitu ( إنّ الله يأمركم أنْ تُـؤدّوا الأمنت إلى أهلها.. ).
 • AYAT -2; (ayat ke-122) pula berada di Maqro’ ke-6, ( لا خَيْر فى كثير .. ).
 • AYAT -1; Berada belah kanan muka surat, bahagian tengah2 muka.
 • AYAT -2; Berada belah kiri muka surat. Bahagian atas sekali (awal muka).
 • AYAT -1; Munasabah ayat (hubungkait dgn ayat sebelumnya).
Hubungkait dgn ayat sebelumnya ialah memberitahu kita perbezaan antara dua kelompok; Mukmin dan Kuffar. Ayat sebelumnya menceritakan bhw mereka yg tidak meriman dgn ayat2 Allah dan mendustai apa2 yang dibawa oleh Rasul2Nya, khasnya al-Quran. Kelak mereka akan dibakar dgn api neraka yg dasyat itu. Ini sepertimana dalam FirmanNya dlm ayat ke-56;

إن الذين كفروا بئاياتنا سـوف نُصليهم نارا كـلما نـضجت جلودُهم بـَدّلناهم جُلودا
غَيرها لـيَـذُوقوا العَذاب إن اللهَ كان عَزيزا حكيما
“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sensara itu dan (ingatlah) Sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”.

Kulit mereka ini slps dibakar, akan diganti dgn kulit baru. Ini menggambarkan kpd kita bhw mereka akan sentiasa merasai kesengsaraan yang tiada putusnya.

Ibn Kathir ada menyebut di dlm tafsirnya, bhw al-‘Amash dari Ibn ‘Umar r.a berkata;
“Apabila dibakar kulit mereka, akan diganti pula dgn kulit yang berwarna putih seperti kertas”. H.R Ibn Abi Hatim.

Kemudian ayat ini ditutup pula dgn; ( إن الله كان عزيزا حكيما ). Ini jelas, bhw sesungguhnya Allah swt itu Maha Berkuasa dan Maha Bijaksana dalam memutuskan sesuatu keputusan, adil dalam membalasi hamba2Nya, sama ada dgn syurga mahupun neraka. Kerana adakah layak seorang hakim itu, menghukum dgn tanpa adil??. Bagi yang kufur, nerakalah tempatnya. Bagi yang Mukmin pula, syurgalah tempat selayaknya. Mudah2an kita akan tergolong dlm golongan ahli syurga..

Selepas ayat ke-56 ini, barulah ayat yang menceritakan tantang org2 Mukmin yg beramal soleh dan ganjaran2 kenikmatan, iaitu mereka akan dimasukkan ke dlm syurga, yang mana dibawahnya ada beberapa batang sungai yg mengalir cantik dan dikurniakan pula dgn pasangan-pasangan iaitu isteri-isteri yang suci bersih serta dimasukkan ke tempat yang teduh yang sentiasa dinaungi.

Ibn ‘Abbas dlm tafsirnya berkata; “Sungai2 itu ialah terdiri dari arak, susu, madu dan air”.

Katanya lagi maksud isteri2 yg suci ialah; “Yang suci dari haid dan nifas”.
Manakala Ibn Kathir dlm tafsirnay pula berkata; “Mereka yang suci dari haid dan nifas serta suci juga dari sifat menyakitkan hati, tidak berperangai hina dan tiada sifat tercela (kekurangan)”.

Soalan;
Perhatikan pada ayat ke-57; ( سـَنُدخلهم .. ) dan ayat ke-56; ( سـَوْفَ نـُصْليهم . . ). Kenapakan Allah swt menggunakan huruf ( س ) untuk orang Mukmin dan ( سوف ) pula untuk yang kufur?.

Jawapan:
- ( س ) yang membawa maksud ‘akan’ iaitu dalam tempoh terdekat.
Seolah2 akan segera dimasukkan ke dalam syurga. Ini supaya mereka dpt merasai dengan sebenar2nya bhw balasan kenikmatan itu dpt dikecapi dgn cepat dan dirasai dgn sepenuh keyakinan.

- ( سوف ) yang bermaksud ‘akan’, tetapi dlm masa yang lama.
Ia menggambarkan bhw jauhnya hari pembalasan itu, yang mana mereka terpaksa menunggu tibanya hari pembalasan tersebut, ini adalah krn org Kafir ini sangat terseksa dek krn kecelaruan dan azab ketika di padang mahsyar lg. Seolah2 mereka merasai lama sgt azab yg menimpa mereka walaupun blm sampai hari pembalasan.
 • AYAT-2; Munasabah ayat (hubungkait dgn ayat sebelumnya).
Hubungkait dgn ayat-ayat sblmnya ialah Allah swt menerangkan kpd kita tentang mereka yg mensyirikkan Allah swt, mereka yg menjadi hamba syaitan dan blsn di atas apa yg mereka lakukan itu.

Manakala ayat ke-122 (ayat yg difokuskan) pula tentang org2 Mukmin yang beramal soleh serta balasan mereka dgn syurga. Iaitu sama seperti ayat ke-57, surah an-Nisa’ ini. Akan tetapi dlm ayat ini Allah swt telah menggunakan kalimah ( حـقـًا ) pada FirmanNya ( وعد الله حقّــا ), sebagai taukid atau pengukuh janjiNya Allah kpd hamba2Nya. Walaupun begitu, perlulah diingat bhw janji Allah itu adalah benar, krn sememangnya Allah bersifat Maha Adil. Iaitu ( لا يُـظْـلَمُونَ ), “Mereka tidak sekali2 akan dizalimi”.

Az-Zamakhsyari dlm fatsirnya berkata, dalam ayat ( وعد الله حقّــا ) ini terdapat 3 ‘taukid’ (pengukuh).
 • AYAT -1; Diakhiri dgn ( ونـُدخلُهم ظِلا ظَـلِيلا ), “serta Kami masukkan mereka ke tempat yang teduh yang sentiasa dinaungi”.
 • AYAT -2; Diakhiri dgn ( ومَن أصدق مِنَ اللهِ قيلا ), “dan siapakah yang lebih benar perkataannya daripada Allah?”
Mudah-mudahan dgn sedikit penerangan ini, Allah swt menerangkan hati kita dalam memahami ayat2Nya ini, teruma diri saya sendiri. Sungguh berat benar amanah al-Quran ini untuk dipikul.. Kami berdoa kpdMu ya Allah, kuatkanlah hati2 ini d dlm agama dan beramal semata2 keranaMu Allah, amin..

Wassalam..

Rujukan;
Al-Quran, Tafsir Ibn 'Abbas, Tafsir Munir Pro. Dr. Wahbah, Tafsir al-Kashsyaf lil Zarkashi dan al-Burhan fi Taujih Mutasyabihil Quran lil Imam Karmani.

Read More »»

Friday, January 15, 2010

Tarikh Keramat.. Khatam al-Quran.

. Friday, January 15, 2010
3 comments

Bermula dengan nama Markaz Tahfiz al-Quran wal Qiraat Negeri Selangor (MARTAH) mula beroperasi pada awal tahun 1990 di Masjid Negeri Selangor, Shah Alam.

April 1990.
MARTAH telah menempa sejarah di mana MARTAH Lil Banat mula ditubuhkan di Kampung Bukit Naga, Seksyen 32, Shah Alam dan ditadbir secara berasingan. Kemudian dari Masjid Negeri, MARTAH berpindah ke Istana Sultan Alaeddin, Bandar, Jugra pada 2 Jun 1997.

Tarikh 23 April 2002.
Rasmilah MARTAH dengan pertukaran nama ke Maahad Tahfiz al-Quran wal Qiraat Istana Sultan Alaeddin, Bandar (MATISDAR). Perasmian yang gilang gemilang itu telah dirasmikan oleh DYMM Sultan Syarifuddin Idris shah Ibni al-Marhum Sultan Salahuddin 'Abdul Aziz Shah Al Haj.

MATISDAR kemudiannya telah diisytiharkan sebagai sebuah institut pengajian tinggi setanding dengan Institusi Pengajian Tinggi Awam di Malaysia yang lain. Penisytiharan ini sekaligus telah menukar sistem pengajian penggal kepada sistem semester secara rasminya.

Nilah Gambar Asal Istana Sultan Alaeddin.. Bile dh cantik, barulah Maya Karin dtg nk belakon.."Pulangkan!!"..Anda pernah tengok cerita tu??

-Kita sambung blk cerita tadi..
Atas intensif pihak pentadbiran, akhirnya pada 25 Disember 2002, pelajar banat dan banin digabungkan di bawah satu pentadbiran MATISDAR sebagai satu langkah untuk memudahkan pengurusan pihak JAIS. Penggabungan ini telah memberi kesan yang positif dalam usaha menyemai budaya ilmu di kalangan pelajar. (sumber; Tentatif Majlis Khatam al-Quran. Tak tahu la sapa yg kumpul maklumat ni)..

De mcm bdk pondok tak??

Kami merupakan generasi ke-9 Martah, asal ada 30 org, tapi tahun demi tahun, bilangan kami mulai berkurang. Ada yg berhijrah ke sekolah lain dan mcm2 lg.. Tinggallah 9 org yg sempat khatam di Martah.. Tapi Alhamdulillah, hingga kini hubungan kami tetap utuh walaupun masing2 berjauhan dan berkerjaya..

Dan kini, MARTAH tlh ditukar kpd MITIB. Tempat sama, cuma nama dan pengambilan pljr baru je yg lain, bermula dr form1.

..(Teman2 seangkatan)..
 1. Hafiz =21/6/2002. Jumaat.
 2. Izzudin =30/12/2002.
 3. Edry =8/1/2003. Rabu.
 4. Redwan =10/1/2203. Jumaat.
 5. Syafawi =13/1/2003. Isnin.
 6. Nazir =14/1/2003. Selasa.
 7. Khalid =17/1/2003. Jumaat.
 8. Firdaus =23/1/2003. Khamis.
 9. Syukri =25/6/2003. Rabu.
Terima Kasih kepada guru2 kami, Baarakallahulakum..Dari Istana ke Bangunan Rasmi..

Read More »»

Monday, January 4, 2010

al-Quran; Tersalah Cetak.

. Monday, January 4, 2010
0 comments


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Kepada sahabat2 yang berada di Mesir, saya berharap kita berwaspada bila mana membaca beberapa potong ayat al-Quran Terjemahan yang pernah meluas jualannya. Setelah diteliti, ada juga maklumat2 dari kawan2 yang lain, al-Quran cetakan Muassasah al-Mabrur tanpa tahun ini mengandungi beberapa kesilapan.. Antaranya;

1- Surah az-Zariyat, ayat; 30, M/s; 521. Kesilapannya ialah huruf Kaf berbaris atas dan yang sebenarnya dengan baris bawah (lihat gambar di atas).

2- Surah al-Baqarah, ayat; 264, M/s; 44. Kesilapannya ialah tiada baris pada huruf Qof dan yang sebenarnya ialah dengan baris depan (lihat gambar bawah).

3- Surah al-Fatihah, ayat; 3. Kesilapannya ialah pada huruf Ro' pada lafaz ar-Rahman. Didapati ia tertulis dengan huruf Zai..

4- Tertulis di kulit luar Mashaf ini; Al-Quran al-Karim Wa Tarjamah Ma'anihi bil Lughoh al-Malayuwiyyah.. (terjemah ke dalam bahasa Melayu), tetapi ia bukanlah dalam bahasa Melayu, mungkin dalam bahasa Indonesia.

Mungkin terdapat beberapa lagi kesilapan2 yang belum ketahui lagi...

Sepanjang pengetahuan saya, lazimnya Mashaf2 yang dicetak di Mesir ini hendaklah mendapat surat kebenaran dari AL-AZHAR, Majma' al-Buhuth al-Islamiyyah, yang mengandungi stem hasil (damghoh). Tetapi dalam Mashaf cetakan ini, tidak pula disertakan sekali surat kebenaran tersebut. Ia meragukan, adalah ia benar2 telah disemak oleh Ahli Tasheh Mashaf yang kini diketuai oleh Pro. Dr. Ahmad Isa al-Ma'shorowi??

Walau bagaimanapun, saya syorkan kepada sesiapa yang telah memilikinya (seperti saya juga) janganlah membaca ayat al-Qurannya, kerana dikhuatiri tersalah baca dan seterusnya menyebabkan perubahan maknanya. Kerana jika berubah huruf dan baris ia telah mengubah makna dan nas al-Quran itu sendiri. Sedangkan inilah al-Quran yang diturunkan dari Allah swt kepada Nabi Muhammad saw melalui perantaraan Jibril as. Secara Mutawatir, tiada penambahan mahupun pengurangan sedikit pun..

Tetapi jika sekadar ingin mengambil terjemahannya, mungkin tidak mengapa.

Wallahu 'Alam..

Read More »»