Friday, March 26, 2010

Kenapa dgn Ejaan tu?..

. Friday, March 26, 2010
0 comments

"DIA BERKATA DAN KATAKANLAH.."


Kembali lagi kita dalam liqo’ maya ini yg mudah2an kita semua sentiasa dalam naunganNya, amin..

Suatu malam..
Seperti biasa saya mula memprepare utk tasmik esok harinya. Hm, quran ini kena selalu diulang. Lagi2 kalau tak mantap saya ini. Sana lubang, sini lubang.. Ini yang kena tasmik je selalu. Tahun ini, alhamdulillah sy diberi keizinanNya untuk tasmik lagi sekali melalui riwayat Hafs, Toriq Toyyibah di Masjid Said Ahmadi, Tonto dgn Syeikh ‘Abdul Mun’im an-Najjar. Selama 4 tahun hampir, barulah thn ini berkeizinan utk bertalaqqi di Tanah Ahmadi, tempah lahirnya Dr. Yusuf Qordhowi, tempat mula membesarnya Syeikh Sulaiman Jamzuri (penulis Matan Tuhfatul Atfal) dan masjid ini juga menjadi sejarahnya dlm beliau mula mempelajari ilmu tajwed dr gurunya, Syeikh al-Mahi.

Ceritanya gini.. Sesampai je ayat terakhir surah an-Ambiyak (ayat; 112).. tetiba mata saya terpeka pada kalimah pertama ayat tersebut. Iaitu kalimah ( قـال ). Mulalah terpikir di benak, aik.. kenapa tak de Alif pulak??? Kenapa cuma ( قـل ) je?? Ni mesti ada kaitannya dengan kaedah resam atau Qiraat.. Kerana sblm ini kami memang ada belajar subjek khas ttg Resam Uthmani dalam bilik kuliyah..

Saya mula membuka al-Quran Qiraat.. Barulah tahu, memang ada pape pun. Memang ada kaitannya dgn bacaan Qiraat. Sebabnya Imam Hafs shj membaca ayat tersebut dgn ( قال ), iaitu dgn mengekalkan Alif selepas huruf Qof. Manakala Imam2 Qiraat yg lain pula membaca dgn ( قل ), iaitu tanpa Alif.

Begitu juga yg berlaku pada ayat ke-4, dlm surah ini. Tetapi yg membaca dgn ( قال ) ialah Imam Hafs, Hamzah, Kisae dan Kholaful ‘Asyir. Selain dari mereka dgn (قـل ).

Saya membuat simpulan bhw, kaedah Resam Uthmani sememangnya meraikan atau berhubung rapat dgn bacaan Qiraat lain. Sbbnya mungkin, jika kalimah tersebut hanya ditulis dgn perkataan ( قال ), sudah pasti tidak boleh dibaca dgn ( قل ), kerana kalau dh tertulis dgn Alif = ( قال ), mesti dgn Alif juga bunyinya, mesti dibaca dgn panjang. Sebaliknya jika dgn ( قـل ), kita boleh berihtimal atau membuat andaian, nak baca dgn panjang pun blh. Caranya cuma letak je ‘Alif Kecil’ selepas huruf Qof itu. Contohnya mcm dlm surah al-Fatihah; ( ملك يوم الدين ). Kat sini kita baca dgn panjang, dgn hanya tambah ‘Alif Kecil’ shj lps huruf Mim.. Boleh jug abaca dgn tanpa Alif, iaitu bagi Qiraat selain ‘Asim, Ya’qub, Kisae dan Kholaful ‘Asyir.

AYAT; 4.
Bermaksud’
“(Bagi menjawab mereka, Baginda pun berkata); ‘Tuhanku Mengetahui tiap-tiap perkataan (yg dilahirkan atau disembunyikan oleh makhluk2) di langit di bumi, dan Dialah jua Yg Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”.

Dari segi sebab atau ‘illahnya pula (Taujih Qiraat).

( قال ) : ( فعل ماض ). Yang bermaksud; “Dia berkata”. Perbuatan ‘berkata’ ini disandarkan kpd Nabi saw. Jadinya; Nabi saw berkata..

Jika ayat ini dgn ( قال ), iaitu Allah swt hendak menceritakan kpd kita bahawa Nabi saw pernah menjawab tohmahan orang2 Kafir yg menyatakan bhw Nabi Muhammad ini hanya manusia biasa je, mcm mereka juga. Jadi, Nabi saw pun menjawab dan jadilah makna ayat ini; “Menjawab Nabi saw sambil berkata kepada mereka itu, sesungguhnya Tuhanku Dialah Allah Yg Maha Mengetahui yg ghaib sama ada yg di langit dan bumi. Dia Tahu juga yg sembunyi dan yg nyata, sesungguhnya Dialah Yg Mh Mendengar lg Mh Mengetahui”.

• ( قـل ) : ( فعل ٲمر ).
Yang bermaksud; “Katakanlah wahai Muhammad..”. Ini adalah krn Allah swt telah menyuruh agar Baginda saw berkata sedemikian kpd puak Kuffar krn keingkaran meraka dan apa yg dibawa oleh Baginda saw ini…

Jadilah makna ayat ini; “Lalu Allah swt pun menyuruh Nabi saw berkata: Tuhanku itu Maha Mengetahui kata2mu dan setiap kata2 sesiapa pun sama ada yg di langit dan di bumi. Dialah juga yg Mh Mendengar semua itu dan Yg Mh Mengetahui hal ehwal makhluknya”.

Untuk kedua2 bacaan ini, ianya berkaitan dgn ayat sebelumnya, iaitu ayat ke-3, bermaksud;
“Dengan keadaan hati mereka leka daripada memahami dan mengamalkan maksudnya. Dan orang2 yg zalim itu, berbisik-bisik sesame mereka dgn berkara; ‘Bukanlah (Muhammad) ini hanyalah seorang manusia biasa seperti kamu?. Maka patutkah kamu turuthadir mendengar sihir yg bidawanya itu sedang kamunampak dan mengetahui karutnya?’ ”.

Beginilah Nabi kita dihina, dituduhnya Nabi kita ini pensihir, dikatanya seorang dukun, seorang gila. Tak kurang yg menghina dgn kata, dia Cuma mengada-adakan cerita je.. Pasti pedih hati Nabi kita memerimanya ejakan2 yg tajam lagi menyusuk. Tetapi Nabi kita tetap sabar dan berdoa krp Tuhannya.. krn Baginda saw tahu, Baginda hanya penyampai shj. Krn juga, tdklah Baginda berkata2 melainkan dtgnya wahyu dr Tuhannya..

Ayat; 112.
Bermaksud;
“(Nabi Muhammad merayu dengan) berkata; ‘Wahai Tuhanku, hukumlah ( di antara kami dengan mereka) dengan yg benar, dan Tuhan mali ialah Yg Melimpah-limpah RahmatNya yang dipohonkan pertolonganNya terhadap apa yang kamu sifatkan itu”.

Dari segi sebab atau ‘illahnya pula (Taujih Qiraat).

• ( قال ) : ( فعل ماض ). Yang bermaksud; “Dia berkata”. Iaitu Nabi saw berkata dlm mengadu kpd Tuhannya agar dirinya dan kaumnya diadili, krn Dialah Tuhan Yg Mh Luas RahmatNya pd semua perkara.

• ( قل ) : ( فعل ٲمر ). Yang bermaksud; “Katakanlah wahai Muhammad..”. Sama juga seperti ayat ke-4 tadi. Iatu Allah menyuruh Nabi kita agar berdoa sepertimana yg terkandung dlm ayat 112.

Kesimpulannya yg dpt sy andaikan di sini ialah, marilah sama2 kita membaca al-Quran lbh2 lagi dgn mentadabbur, tidak hanya pd maknanya semata2. Bahkan tdk kurangnya tadabbur pd bentuk tulisannya, tanda2 yg tertulis dlm mashaf dan apa jua yg terlintas dlm fikiran kita, krn pasti ada sebab musababnya..

Nabi kita adalag seorang ‘Ummi’, yg tdk mengerti membaca dan menulis. Akan ttpi ketidaktahuan Nabi ini bukanlah suatu kehinaan, bahkan ‘Ummi’ nya Nabi kita adalah suatu kemulian khas Baginda saw shj. Sekali gus, menolak tohmahan bhw Nabi mampu mereka-reka cerita, seorang sihir, seorang penyair yg memukau dan sbginya. Mana mungkin seorang penyair terkemuka yg mampu menghayalkan audian padahal dia tk reti menulis dan membaca?. Ini kerana, Nabi saw cuma melakukan apa yg diarahkan dan buat apa yg disuruh oleh Tuhannya itu..

Sebagai tambahan, ditegaskan bhw bentuk tulisan atau dipanggil dgn; “RESAM UTHMANI” itu adalah TAUQIFI. Kerana inilah pendapat Jumhur para ulama’ kita..

Rujukan;
Al-Quran dan terjemahannya, Al-Quran Qiraat, Al-Hadi –Dr. Salim Muhaisin, Al-Mustanir –Dr. Salim Muhaisin dan Hujjah al-Qiraat – Ibn Zanjalah.

Read More »»

Saturday, March 20, 2010

Buah Kurma dalam al-Quran..

. Saturday, March 20, 2010
2 comments

Kurma atau Tamar??


Di dalam al-Quran Allah swt memanggil ‘Kurma’ dgn kalimah ( النـَـخْل ). Manakala di kalangan bangsa Arab ia dipanggil dengan: ( نخيل التمر – نخيا البلح - رطب ). Sepertimana firman Allah swt dalam surah al-An’am, ayat; 99 & 141 yg bermaksud:

Ayat; 99:
"Dan Dia lah yang menurunkan hujan dari langit lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu segala jenis tumbuh-tumbuhan, kemudian Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma), dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan kami) bagi orang-orang yang beriman".

Ayat; 141:
"Dan Dia lah (Allah) yang menjadikan (untuk kamu) kebun-kebun yang menjalar tanamannya dan yang tidak menjalar dan pohon-pohon tamar (kurma) dan tanaman-tanaman yang berlainan (bentuk, rupa dan) rasanya dan buah zaitun dan delima, yang bersamaan (warnanya atau daunnya) dan tidak bersamaan (rasanya). Makanlah dari buahnya ketika ia berbuah dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya dan janganlah kamu melampau (pada apa-apa jua yang kamu makan atau belanjakan). Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampau".

Perhatian! Kedua2 ayat di atas adalah ayat Mutasyabihat, ayat;99 dlm juz-7 dan ayat;141 dlm juz-8. Perhatikanlah..

Di dalam al-Quran, ia didatangi dgn kalimah2 ini: ( نخيل – النخل – النخلة - نخلاً ). Iaitu sebanyak 20 kali.
Kalimah ( رطب ) pula terdapat hnya sekali shj, iaitu dlm surah Maryam, ayat; 25.

Dalam hadith pula sebagaimana yg diriwayatkan oleh Bukhari yang diceritakan oleh Anas ra, Nabi saw ada memakan bbrp buah tamar dan Baginda saw memakannya dalam bilangan ganjil.

Masyarakat Melayu juga memanggil ia dengan beberapa nama, contohnya; “Tamar, Kurma, Tamar Balah dan dll”. Tetapi yg selalu kita dengar, ‘Tamar dan Kurma’ sahaja.

Jika diperhatikan nama2 itu, kemungkinan besar masyarakat Melayu kita menggunakan nama tersebut kerana mengambil terus dari bahasa Arab. Mungkin kerana kemuliaannya dan mungkin jua kerana asal usulnya di Tanah Melayu dulu pohon ini tidak wujud. Maka tidak hairan juga, pohon atau benih ini dibawa masuk oleh perdagang Arab, selaku Ulama’ yang dtg ke Tanah Malayu kita dahulu. Atas pengorbanan mereka lah tok moyong kita dahulu dapat merasai dan mengenal buah ‘Tamar’ ini.. Sampailah sekarang, cumanya kkdg orang kurang minat nak makan buah Tamar ni. Mujurlah sekarang ni dh di 'up' kan.. Dh jadi jus kurma atau kordial kurma, contohnya 'Kordial Kurma Madu HPA' barulah blh..hihi.

Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil; Date, Palm, (Nukhl).

'Ayam Masak Kurma' pula bagaimana?..

KELEBIHAN BUAH KURMA.

Buah Kurma Dapat Mencegah Darah Tinggi

Dari Salman bin ‘Amir ra bhw Nabi Muhammad saw bersabda bermaksud, “Apabila berbuka salah satu kamu, maka hendaklah berbuka dengan kurma. Andaikan kamu tidak memperolehnya, maka berbukalah dengan air, maka sesungguhnya air itu suci.”
(H.R Ibn Majjah. No; 1689)

Kandungan Buah Kurma.

Didalam buah kurma banyak mengandung mineral, zat besi, magnesium, dan kalium. Zat besi sangat penting untuk mencegah anemia. Selain itu, buah kurma memiliki nilai energi dan vitamin yang sangat tinggi, kandungan gula kurma sebagian besar merupakan gula-gula monosakarida, sehingga mudah dicerna oleh tubuh. Gula-gula itu antara lain berupa glukosa dan fruktosa. Berikut ini beberapa khasiat buah kurma:

1. Kurma Kering:
Berfungsi menguatkan sel-sel usus dan membantu melancarkan saluran kencing, karena mengandung serabut-serabut yang bertugas mengontrol laju gerak usus. Untuk Para Ibu; ia dapat menguatkan rahim terutama ketika melahirkan.

2. Kurma Basah:
Kurma ini dapat mencegah terjadi pendarahan bagi perempuan ketika melahirkan dan mempercepat proses pengembalian posisi rahim seperti sedia kala sebelum waktu kehamilan. Kurma segar memiliki kandungan hormon yang menyerupai hormon oxytocine, iaitu hormon yang memiliki fungsi membantu proses kelahiran.

Serta dapat membantu meminimalkan risiko kematian ibu dan bayinya saat proses melahirkan. Hal ini berdasarkan penelitian terbaru para ahli kedoktoran yang menyatakan bahwa buah kurma basah mempunyai pengaruh mengontrol laju gerak rahim dan menambah masa systolenya (kontraksi jantung ketika darah dipompa ke pembuluh nadi).

3. Para doktor menganjurkan untuk memberikan beberapa buah kurma di pagi hari kepada anak-anak dan orang yang lanjut usia, agar kondisi kejiwaannya lebih baik.

Jus Kurma juga merupakan penawar mujarab untuk mengatasi masalah insomnia. Selain itu, mengkonsumsi buah kurma dapat mencegah stroke.

4. Kurma sangat dianjurkan sebagai hidangan untuk berbuka puasa. Sebab disaat seseorang berbuka puasa, cairan tubuh seperti gula dan air merupakan zat yang pertama kali diperlukan orang berpuasa, kondisi tubuh yang tidak mendapatkan suapan makanan dan minuman seharian menyebabkan berkurangnya glukosa (zat gula) pada tubuh dapat mengakibatkan penyempitan dada dan gangguan pada tulang-tulang. Dan berkurangnya air membuat melemahan dan mengurangi daya tahan tubuh. Dengan mengawali berbuka puasa dengan yang manis, seperti buah kurma, dapat mengembalikan dengan cepat kondisi tubuh seperti semula.

5. Buah kurma memiliki zat garam mineral yang dapat menetralisasi asam, seperti Kalsium dan Potasium. Buah kurma adalah makanan yang baik untuk menetralisasi zat asam yang pada perut. Kurma yang dikenali sebagai Phoenix dactylifera L. dapat mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.

6. Buah kurma juga mengandung vitamin A yang sangat berguna untuk mata, pertumbuhan tulang, metabolisme lemak, kekebalan terhadap infeksi, kesehatan kulit serta menenangkan sel-sel saraf. Kandungan potasium pada kurma juga diperlukan oleh badan untuk sistem saraf. Selain itu buah kurma dapat merangsang selera makan serta bagus untuk mereka yang menghidapi sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, letih, lesu dan membantu otak untuk menambah daya ingat.

7. Kurma banyak mengandung zat besi yang dapat membantu mengatasi masalah anemia atau kekurangan sel darah merah.

8. Bagi yang sering mengalami batuk, jus kurma dapat membantu menyembuhkan. Karena kandungan gula dalam buah kurma dapat menghilangkan gatal-gatal di kerongkongan sekaligus menghentikan batuk.
Rujukan;
Al-Quran, www.KabariNews.com/?31915 , Nabatat Tibiyyah, Dr. Muzaffar Ahmad dan wikipedia.


Read More »»

Thursday, March 11, 2010

Book of Records.

. Thursday, March 11, 2010
0 comments

Pada 10|3|2010 - hari Rabu..


Dan akhirnya..
Sepanjang saya berada di Mesir ni, saya masih diberi kesempatan utk menjejaki ke salah satu daerah di Bumi Musa ini, iaitu Syibin el-Kom..Kawasan yang lbh krg mcm di Tonto juga.. Cume bezanya, di Shibin banyak parit2 besar atau anak2 sungai..Kalau di Tonto, sungai yg satu tu je..

Bertemankan kawan juga jiran rumah, juga sbg Mursyih Siyahah, Ust. Ismail Naem, akhirnya sampai juga tempat yang dituju, walaupun terlewat setengah jam..

Sebenarnya, pendiskusi yang selayaknya adalah kawan saya sendiri, Ust Nahi Hasbullah. Iaitu salah seorang dari penyusun buku “PENGENALAN RINGKAS ILMU QIRAAT". Pun begitu, saya tetap cube jua untuk buat yg terbaik dalam penyampain ini. Walaupun buku itu nampak ringkas, tetapi ia tetap memberi manfaat utk kita semua...

Dalam slot selama lebih kurang 2jam itu, saya cube menghuraikan sub2 tajuk dan isi2 yang terdapat di dalam buku tersebut. Dlm masa yg sama, beberapa kesilapan juga yang termampu saya perhatikan, telah pun diperbaiki, sama ada kesilapan ejaan, fakta2 dan lain2 lagi..

Sebagai contoh;
M/s; 5.
Matan as-Syatibi.
".. beliau menjadikan Kitab Tahbir at-Taisir sbg sumber rujukan di dalam karangan beliau".

- Yg betulnya, Kitab at-Taisir sahaja. Kerana kitab Tahbir at-Taisir adalah ktb krngn Ibn Jazari, rujukan bg Matan Dhurroh. Manakala Kitab at-Taisir, adalah kitab krngn ad-Dani (wft:444H).

Matan al-Jazari.
- Bukannya Jazari, ttpi Ibn al-Jazari (wft; 833H).
"Sumber rujukan di dalam menulis matan beliau ialah Kitab at-Taisir, Kitab Nasyrul Asyri dan Kitab at-Thoyyibah".

- Yg betulnya, Kitab an-Nasyr shj. Iaitu kitab krngn Ibn Jazari juga.

Walaupun ini first time membincangkan tajuk tersebut, rasa ketidakpuasan tetap ada. Maklumlah, kali pertama.. isi2 penting pun de yang tk sempat nk dikeluarkan. Fakta2 pun kekadang ada yang kurang jitu..

Harapan saya kpd semua, diharapkan dapat meniru jejak langkah DPM Syibin el-Kom, ini kerana saya merasakan buku itu patut diduskusikan, terdapat beberapa pembetulan dan supaya kita lebih faham berbanding hanya membeli dan membacanya sahaja.

Tammat..

Read More »»