Monday, August 10, 2009

lama tak bukak tenet..

. Monday, August 10, 2009

Assalamualaikum wrt wbkt....

Bila dah balik Malaysia ni, lama dah tk bukak tenet, jarang2 je on.. lagi2 hidup di kawasan desa, nak pergi CC pun malas.. pergi pun klau memang betul2 ada benda yang nak dibuat..
Sebagai mukadimahnya...Sepanjang cuti ni, alhamdulillah macam2 juga perkara yang telah saya lalui dan lakukan..

Minggu lepas saya dah selesai membuat Seminar Permahaman al-Quran, Dalam Qiraat Hafs, di SRA Tg. Sepat.. Tiada bayaran yang saya kenakan. Seminar ini memang saya sengaja buat khas tuk para guru-guru di sekolah tersebut. Seminar itu berlangsung salama dua hari. Setiap hari mengambil masa 2 jam jer.. Secara umumnya, ini adalah perkembangan yang baik. Lebih2 lagi dalam memberi faham serta ilmu kepada masyarakat khasnya dalam Manhaj atau Kaedah bacaan al-Quran melalui Riwayat Hafs. Jadi, kepada mana2 sekolah atau sesiapa pun, dengan senang hatinya saya menawarkan diri ini untuk kalian. Tiada lain yang dicari melainkan keberkatan dan tersebarnya ilmu ini..mudah-mudahan..

Seterusnya, hari sabtu lepas baru je saya mengikuti progam 'Halaqoh al-Quran 30 juz' di MITIB, Jugra, Banting..MITIB atau nama penuhnya; Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi... Yang dahulunya merupakan Maahad Tahfiz al-Quran wal Qiraat Istana Sultan Alaeddin, Jugra..atau singkatannya ialah MARTAH..

Turun serta sebagai peserta luar ialah kawan sekuliyah saya, Ust Nur Hafees bin Basir.. termasuk saya juga.. Rasa seronok membanjiri hati ini. Mana taknya, dahulunya sekolah itulah tempat saya belajar dan kini tempat generasi anak-anak pula yang belajar. Cuma bezanya hanya pada nama, kaedah dan statusnya jer.. Pun begitu, ia tetap sama, iaitu tempat anak-anak Selangor belajar dan tempat mula belajar menghafaz Kalam Ilahi yang maha agung ini.. Semoga apa-apa yang kita lakukan ini kan dikira sebagai amal, sebagai Saham kita bertemu yang Khaliq..Insya Allah...

Sebagai akhir..dalam kesempatan ini, ingin saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Karim.. mudah-mudahan Allah swt akan merahmati dan melindungi Umat Islam seluruhnya..Amin...

0 comments:

Post a Comment