Friday, April 2, 2010

Tika Senja di Tebing Nil

. Friday, April 2, 2010

Kedudukan Tonto dan Shoubro.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

“Ustaz, esok ana cdg nk dtg Tonto, naik kerata.. Kalau ustaz sempat siapkan kotak kitab tu, i/Allah ana amik sekali”.


“Em, sapa ni?” Tanya saya terpinga2.. Mana taknya, pagi2 gini jarang sekali orang menalipon. Tak lah pagi sangat, dalam pukul 9 je. Dalam seminggu pun, blh dikira berapa kali tepon ni berdering (walaupun bukan ring ring bunyi).
“Darul Bayan..”. Balasnya...

Ooo.. baru tahu. Kalau ikutkan jadual, tempoh untuk pungut kotak2 kitab ni dh abis. Kalau ada pun lps exm. Dalam bulan7-8 nanti. Alhamdulillah, ada juga rezeki akhirnya. Dah lah ni kali pertama mengepos kitab2.

“I/Alllah boleh je. Pagi ini ana siapkan semuanya. Tapi petang ni ana dh kat Shoubro. Jadi ustaz esok amik je lah kt rumah ana ye?”.

“Ok, bereh..” Balasnya. Orang Kelantan kot..

Pagi tu gak saya bersungguh2 siapkan dua kotak kitab tu. Nampaknya terpaksalah berhenti ‘melancar’ untuk modal Tasmik pagi tu. Dan terpaksa juga ‘cuti’ Tasmik lagi dalam minggu ni.. Rugi-rugi.. Tapi dalam begitu juga. Hati kecik ini berbolak balik, nak pegi Tasmik ke tk?.. Mana tau nanti balik dari Tasmik boleh siapkan kotak ni lagi..

Hm.. sambil tangan menyusun kitab2. Otak tetap berfikir, nak tak..nak pergi ke tk.. Dan akhirnya, “Tak payah pergilah. Tasmik bile2 blh pergi. Kotak ni kalau tk dpt siapkan, mmg tk dapatlah nk pos”.

Selepas solat zohor, saya sambung blk tugas td. Alhamdulillah, 2 buah kotak ini pun siap disusun, ‘dipakaikan’ baju bewarna coklat.. dan siap dah tulis alamatnya sekali. Jam pun dah pukul 1.30ptg.

Pukul 2.30ptg itu juga saya bersiap2 untuk musafir ke Shoubro, jadual mingguan saya seperti minggu2 lps. Dan Alhamdulillah, kali ini sempat juga sampai ke Masjid ar-Rahman, di Kurnish sebelum waktu Maghrib. Tertera jam henset lebih kurang pukul 5 ptg.. Sekarang jadual baru saya setiap hari Khamis ialah di Masjid ar-Rahman, ‘mentasheh’ Matan Fawasil karangan Syeikh ‘Abdul Fatah al-Qodhi dan Talaqqi Qiraat Jama’ dengan Syeikh Ahmad ‘Abdur Rahim. Beliau merupakan seorang Ulama’ Qiraat yang hebat, guru kami juga di Maahad Shoubro dan tempat rujuk guru2 kami di Maahad juga. Tanyalah ustaz2 kita di Malaysia yg lepasan Maahad Qiraat, i/Allah pastinya mengenal siapa Syeikh ini..Menara Masjid ar-Rahman (kanan). Menara Hotel (kiri)

Tahun lepas sempat saya dan Amanullah berjumpa guru kami di Malaysia, Ustaz Hisyam. Katanya “Pegilah Talaqqi dgn dia.. dia tu wali”.. Alhamdulilllah, akhirnya kami berdua masih diberi kesempatan lagi di Bumi Musa ni, walaupun secara zahirnya, usia kami di Mesir ini dh hujung2 pun.Simpang ke Masjid. (jalan depan) ke Sg Nil.

Kawasan Kurnish ni terletak betul2 berdekatan dgn Sg. Nil. Sungai yang menjadi kebanggaan Umat Mesir dan kita semua. Dari masjid kalau jalan kaki pun rasanya 3minit je dh sampai sungai. Dekat dgn jalan besar pun.. Cumanya kami biasanya berjalan kaki je dari Rodul Faroq ke masjid itu, dalam 15 – 20minit.( روض الفـرج) itu tulisan jawinya.

Untuk akhirnya, terima kasih juga kami ucapkan kepada kwn kami, Samsul Muhaimin.. kerana dialah yg memperkenalkan tempat ini kpd kami. Walaupun dia sudah setahun lbh di Malaysia. Tak tahulah dia dah berapa lama Talaqqi di masjid tu. Mungkin dlm setahun sbb kebetulan rumah dia pun tinggal dekat je dgn masjid. Dlm 15minit mungkin.. tapi dekat jauh rasanya bukanlah pengukurnya, yang penting ialah kehendak diri kita sendiri juga. Dan yg paling mustahak ialah KEIZINAN dari sang pencipta itu sendiri.. Semoga kita akan diberkatiNya, amin…

Rodul Faraq | 3.05pm | Jumaat

0 comments:

Post a Comment